ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Αξιόπιστοι επαγγελματικοί και ερασιτεχνικοί σταθμοί της χώρας.

Στην παρούσα ανάρτηση θα ασχοληθούμε με το πλήθος των σταθμών που ανήκει σε διάφορα δίκτυα της χώρας μας και θα ταξινομηθούν ανάλογα την ακρίβεια των μετρήσεων που μόνο ο Meteolarissa PWS εξέτασαν με όσο το δυνατόν σωστότερα κριτήρια. Βασικό κριτήριο είναι η θερμοκρασία μιας και όλες οι άλλες καιρικές παράμετροι είναι δύσκολο να συγκριθούν και να ταξινομηθούν.

Το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζουμε για κάποιο σταθμό είναι η μάρκα του. Οι καλύτεροι σταθμοί από θέμα ακρίβειας είναι οι Davis και στη συνέχεια όλοι οι άλλοι Lacrosse - Oregon - NG- TFA κτλ. Οι Davis ξεχωρίζουν γιατί κάποια από τα μοντέλα είναι εφοδιασμένα με μηχανικό αερισμό (fan-aspirated) ώστε ο κλωβός προστασίας του αισθητήρα θερμοκρασίας υγρασίας να έχει πάντα ανανεωμένο αέρα και να μην μπουκώνει σε περιόδους άπνοιας - έντονης ηλιοφάνειας και αντηλιάς. Βέβαια με διάφορες πατέντες <μερακλήδων> ερασιτεχνών μετεωρολόγων έχουν φτιαχτεί, φθηνά και αξιόπιστα, αεριζόμενοι μηχανικά κλωβοί για τους αισθητήρες και των άλλων σταθμών. Εδώ είναι και το μπέρδεμα μιας που υπάρχουν σταθμοί όλων των μαρκων αλλοι αεριζόμενοι και άλλοι όχι με αποτέλεσμα οι αρχάριοι να θεωρούν δεδομένη την εγκυρότητα των μετρήσεων μόνο και μόνο επειδή είναι δηλωμένοι οι σταθμοί σε διάφορα δίκτυα της χώρας μας. Εδώ ακριβώς μπαίνει η εμπειρία 12 χρόνων στην σύγκριση σταθμών και κλωβών προστασίας και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ενα γενικό ξεκαθάρισμα των σταθμών σε αξιόπιστους και μη.

1η ΟΜΑΔΑ

Davis VP2 Fan-aspirated radiatio shield 6153 & 6163 models.
Πάμε στην πρώτη απόλυτα αξιόπιστη ομάδα σταθμών. Αυτή είναι η ομάδα των Davis PRO2(plus) 24hrs fan-aspirated  σταθμών που χρησιμοποιεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Αυτοί αριθμούνται περί τους 200 σταθμούς στη χώρα και ξεχωρίζουν από την σελίδα του σταθμού στην οποία αναφέρεται σαν ιδιοκτησία-επίβλεψη το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η συντήρηση τους είναι τακτική και μέσα στα χρονοδιαγράμματα του κατασκευαστή. Ολοι αυτοι συμμετεχουν στις στατιστικες αναλυσεις που διενεργουμε κατα διαστηματα εκτος βεβαια απο περιπτωσεις εσφαλμενων μετρησεων , μετα απο συζητηση με επαγγελματια μετεωρολογο του ΕΑΑ. Αυτοί οι σταθμοί μπορούν να βρεθούν στις παρακάτω σελίδες:





2η ΟΜΑΔΑ
Η δεύτερη απόλυτα αξιόπιστη ομάδα σταθμών είναι αυτή των ερασιτεχνών μετεωρολόγων-καιροφιλων που έχουν ακριβώς το ίδιο μοντέλο σταθμού Davis PRO2(plus) 24hrs fan-aspirated. Στη συντριπτική πλειοψηφία και αυτοί οι σταθμοί συντηρούνται πολύ καλά και οι μετρήσεις τους έχουν την ίδια αξία με την πρώτη ομάδα σταθμών. Υπαρχουν ομως και μερικοί ειδικά στη Βορεια Ελλαδα και την Αθηνα που εχουν αφεθει στην τυχη τους με αποτελεσμα το μοτερακι να σταματα και ο κλωβος να βραζει και να μετρα αρκετα πιο τσιμπημενες τιμες.Αυτοί οι σταθμοί δεν υπάρχουν σε κάποιο site αλλά θα παρουσιαστούν με τη σειρά εδώ σε αυτή την ανάρτηση.


3η ΟΜΑΔΑ
Oregon WMR200
Ακόμα μια ομάδα σταθμών σχεδον απόλυτα αξιόπιστων που αποτελείται από όλες τις υπόλοιπες μάρκες σταθμών (LACROSSE-OREGON-TFA-NG-WATSON κτλ) στους όποιους όμως οι ιδιόκτητες ενδιαφέρθηκαν και κατασκεύασαν κάποιες από τις γνωστές πατέντες ώστε οι κλωβοί τους να έχουν μηχανικό αερισμό με ανεμιστήρα (fan-aspirated). Έτσι παρόλο που ο σταθμός δεν είχε κανένα είδος προστασίας ,η όρεξη και το μεράκι για αξιόπιστες μετρησεις, έδωσαν το έναυσμα για ιδιοκατασκευές. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολυ καλό και οι σταθμοί αυτοι είναι αξιοπιστοι και συμπεριλαμβάνονται σε διάφορες έρευνες θερμοκρασιών που διενεργώ κάθε χρόνο. Νομίζω και οι ίδιοι οι ιδιόκτητες θα πρέπει να είναι περήφανοι που με απλα υλικα και μικρο οικονομικό αντίτιμο έχουν ενα αποτέλεσμα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει κυριολεκτικά από επαγγελματικούς αυτόματους σταθμους.

4η ΟΜΑΔΑ
Στην ομαδα αυτη έχουμε σταθμους DAVIS VANTAGE VUE και DAVIS PRO2 WITH PASSIVE SHIELD με παθητικό κλωβό προστασίας, δηλαδή με φυσικό αερισμό (natural ventilated). Σε έρευνα της Ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας αποδείχτηκαν από τους καλύτερους σταθμους με φυσικό αερισμό. Αν συνυπολογιστεί και το μικρο κόστος σε σχέση με επαγγελματικούς αυτόματους σταθμους τότε είναι μεγάλο επίτευγμα για την Davis αυτό το αποτέλεσμα. Σε συγκρίσεις που διενεργώ από το Δεκέμβριο έως και σήμερα τα μεχρι στιγμης αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά μια που η μέση απόκλιση στις μέγιστες θερμοκρασίες είναι περίπου στους (+0,5oC) βαθμούς σε σχέση με τον fan-aspirated Davis Pro 2 σταθμό μου. Αυτοι οι σταθμοί λαμβανονται υπ οψην στους αξιοπιστους εχοντας στο νου οτι εχουν μια απόκλιση και αυτη ειναι θετικη και κοντα στο (+0,5oC) κατα μεσο ορο. Οι σταθμοί που έχουμε ξεχωρισει μεχρι στιγμης είναι:
Davis Vue-passive shield





Αυτες είναι οι 4 ομάδες σταθμών που έχουν κριθει αξιόπιστες έως σχεδον αξιόπιστες και πανω σε αυτους τους σταθμους που αριθμουν περιπου στους 340 θα βασιζονται οι ερευνες αλλα και η λιστα καθημερινων μεγιστων και διαφορων άλλων στατιστικων που κατα καιρους μπορει να αναρτηθουν.




Παρατήρηση: Οι τιμές από τους παραπάνω σταθμούς των 4ων ομάδων μπορούν να συγκρίνονται μόνο μεταξυ τους δηλαδη οι Davis με τους Davis.Το τελευταιο χρονο γινεται μια συγκριση μεταξυ των ΑΜΣ του Αστεροσκοπειου με τους ΑΜΣ της ΕΜΥ αλλα και τους Κλασικους Κλωβους της ΕΜΥ για να εξαχθουν καποια συμπερασματα για τις πιθανες αποκλισεις που εχουν μεταξυ τους. Οταν το αρθρο ειναι ετοιμο θα δωθει προς ενημερωση. Πάντα δηλαδή συγκρίνουμε όμοιους σταθμούς μετάξι τους ανεξάρτητα ποιους θεωρούμε σωστούς ή όχι στις μετρήσεις τους.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Καλο ειναι βεβαια να ξεχωρισουμε και τους σταθμους της ΕΜΥ μιας και αυτοι οπως ειπαμε και παραπανω εχουν διαχωριστει σε δυο κατηγοριες με καποια αποκλιση που δεν θα αποκαλυψουμε εδω αλλα στο ολοκληρωμενο αρθρο που ετοιμαζεται. Για να υπαρχει ομως μια εικονα ποιοι σταθμοι ειναι παλαιοι κλασικοι κλωβοι και σε ποιες περιοχες υπαρχουν οι νεοι Αυτοματοι δινοντε παρακατω οι δυο λιστες.

ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΚΛΩΒΟΙ STEVENSON EMY
Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν εισαχθεί και οι Αυτόματοι ΜΗ αεριζόμενοι σταθμοί ευτυχώς παραμένουν και μερικοί κλασικοί κλωβοί για σωστές μετρήσεις. Αυτούς μπορείτε να τους δείτε στην παρακάτω λίστα:
Κλασικος κλωβος Stevenson



AYTOMATOI ΦΥΣΙΚΑ ΑΕΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΜΥ.
Αυτοι ειναι οι νεοι σταθμοι που εχουν τοποθετηθει σε πολλες περιοχες της χωρας για καλυτερη καλυψη.

Σχόλια

  1. Φίλε Βασίλη, συγχαρητήρια για την ιδιαίτερα σωστή καταγραφή σου. Τα στοιχεία που αναφέρεις και αποτελούν προϊόν ατομικής σου έρευνας, δείχνουν πράγματι πόσο μερακλής είσαι και πόσο πιο επιστήμονας απο τους επιστήμονες. Θεωρώ ότι ο επίσημος φορέας, θα μπορούσε να αξιοποιήσει όλους αυτούς τους σταθμούς που αναφέρεις ως έγκυρους, προκειμένου να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα των καιρικών συνθηκών που επικρατούν τοπικά. Συμφωνώ επίσης και με τον διαχωρισμό που κάνεις, αλλά και τη σύγκριση όμοιων σταθμών. Όσο για τους σταθμούς που δεν μπορείς να βρεις στοιχεία, ευνόητο είναι αφού δεν φροντίζουν να έχουν το email τους στην αρχική σελίδα. Κάτι που αναφέρω και στις οδηγίες εγκατάστασης Μετεωρολογικού Σταθμού.
    Και πάλι εύγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βαγγελη σε ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια αλλα εισαι και εσυ απο τους πολυ μερακληδες που εκανες εναν απλα μετριο σταθμο , υποδειγμα μετρησεων. Δυστηχως οι επισημοι φορεις ασχολουνται με το δεντρο και χανουν το δασος μιλωντας για WMO κανονες και πρασινα αλογα τη στιγμη που και οι ιδιοι χρησιμοποιουν διαφορετικους τυπους σταθμων για τις μετρησεις τους(αυτοματοι τσιμπημενοι και κλασικοι κλωβοι αξιοπιστοι). Οπου ακους κανονες και πρωτοκολλα να ξερεις οτι κανουν την δουλεια χωρις μερακι. Ας προχωρησουμε εμεις οι ερασιτεχνες πιο περα και ασε τους δεινοσαυρους να τρωνε χορταρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασίλη πολύ καλή η κατηγοριοποίηση που έκανες. Φιλικά, Κ. Λαγουβάρδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να εισαι κααλ Κωστα...Οσο μπορουμε ψαχνομαστε ...για να μην μας παρουν σβαρνα τα εικονικα 40αρια :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Βασίλη τα σέβη μου,για το μεράκι σου να ψάχνεσαι για αξιοπιστες μετρήσεις σταθμών,μπορώ να πώ ότι είσαι το νούμερο 1 σε αυτον τον τομέα και συγχαρητήρια,επειδή έχεις κανεις τοσες συγκρίσεις με διαφορετικούς τυπους σταθμών,και διαφορετικούς κλωβούς ιδιοκατασκευης,η προσφορα σου ειναι πολυτιμη σε αυτον τον τομεα,γιατι εχουμε ενα μετρο συγκρισης.
    Οσο για τις αξιόπιστες μετρήσεις ειναι πονεμένη ιστορία,αλλα μέ τέτοια άρθρα σαν το δικό σου,βοηθάς νέους weather station operators,να εχουν σωστές μετρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημητρη οποιος ερευνα προσφερει και κατι, οποιος καθεται σε εναν H/Y και απλα ρητορευει δεν κανει τιποτα...12 χρονια κανω δοκιμες ωστε σαν ερασιτεχνες να εχουμε ενα σωστο οσο γινεται δικτυο σταθμων. Αφου δεν μπορεσε να γινει εκανα μονος μου ενα αρθρακι να βαλω 5-10 σταθμους ιδιωτων που πανε καλα ωστε να εχουμε ενα μετρο συγκρισης...Ευχαριστω πολυ για τα καλα λογια..ευτυχως υπαρχουν ακομα ανθρωποι να σου λενε εναν καλο λογο να προχωρας και να νοιωθεις οτι προσφερεις εστω ενα ελαχιστο στον καιρικο κοσμο..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα σας,
    Θα ηθελα να ρωτησω τον τροπο που συγκρινεις ενα σταθμο πχ.στην Κρητη για να δεις την αξιοπιστια του μιας κ μεσολαβει κ η αποσταση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Oι σταθμοι του ΕΑΑ (Αστεροσκοπειο Αθηνων) συντηρουνται κανονικα με αποτελεσμα να πανε σωστα στο 99,5% των περιπτωσεων...αν γινει και κανενα λαθος δεν εγινε και τιποτα... Στους υπολοιπους που ειναι ιδιωτικοι στελνω μειλς σε οσους ιδιοκτητες βρισκω και τους ενημερωνω καθως και με ενημερωνουν αν συντηρουν τους σταθμους τους και αν τους εχουν σε σωστο μερος τοποθετημενους...Προσωπικα δυστηχως δεν μπορω να τους ελεγχω μιας και οπως λετε ειναι η αποσταση...Παντως οι ιδιωτικοι που συμπεριλαμβανω ειναι λιγοι και καλοι μιας και οι περισσοτεροι ιδιοκτητες ειτε δεν απαντανε στα μειλ μου ειτε δεν κανουν καμμια συντηρηση στους σταθμους τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Βασίλη, πολύ καλή δουλειά και ολοκληρωμένα άρθρα.. Απλά θα 'θελα να αναφέρω ότι απο τις αρχές του χρόνου έχω εγκαταστήσει ένα Μετεωρολογικό σταθμό στα Οινόφυτα Βοιωτίας.Λειτουργεί όλο το 24ωρο 365 ημέρες το χρόνο με αεριζόμενο κλωβό προστασίας.Στη διάθεση σου για οποιαδήποτε πληροφόρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστω πολυ, Τον εντοπισα τον σταθμο σου στο μεταρ...και οντως μπορει να σε ρωτησω καποια στιγμη μερικα πραγματα...Καλες μετρησεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλε Βασιλη, εχω ενα μετεωρολογικο σταθμο κλασικο ασυρματο με τους 4ς αισθητηρες (Ανεμομετρο,Βροχομετρο.. κλπ). Ο σταθμος ειναι Β.Προαστια των Αθηνων σε ανεμποδιστο σημειο απο σπιτια και δεντρα. Με προβληματιζει ομως η βαρομετρικη ενδειξη. Ολα τα οργανα μετρανε σωστα σε συγκριση τους σταθμους δηλαδη συμφωνουν σε ολα εκτος του βαρομετρου που βρισκονται κοντα στην περιοχη, η αποκληση ειναι μεγαλη 5 εως 7 hpa λιγοτερα. Τι ακριβως φταιει? Κατασκευασα ενα κλωβο χωρις ανεμιστηρα (συντομα θα τοποθετησω) εβγαλα και εβαλα τον κλωβο παλι το ιδιο.

    Φιλικα Κρις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κρις,
      Το θεμα σου δεν εχει να κανει με τους εξωτερικους αισθητηρες. Η βαρομετρικη πιεση μετριεται μεσα στην κονσολα που εχεις στο σπιτι. Το προβλημα ειναι απο καποιο πεσιμο ή αν το ειχες απο την αρχη ειναι εργοστασιακη λαθος ρυθμιση. Αν δεν εχεις διαβασει στο manual οτι μπορεις να ρυθμιζεις τυχον αποκλισεις τοτε δεν μπορεις να κανεια κατι για αυτο. Μονο αν τον εχεις σε pc και εχεις κανενα software πιθανον απο εκει να εχει καποιες λειτουργιες calibration ή offset ωστε να διορθωσεις την μετρηση που κρατιεται στα αρχεια. Στην κονσολα παντως δεν νομιζω να μπορεσεις να την διορθωσεις αν δεν εχει καποια ρυθμιση εκει (και νομιζω οτι δεν πρεπει να εχουν ολοι οι σταθμοι εκτος των Davis). Οτι αλλο θελησεις με ρωτας.
      Βασιλης

      Διαγραφή
  12. Βασίλη ψάχνοντας για μετεωρολογικούς σταθμούς βρήκα την σελίδα σου.
    Συγχαρητήρια για τις πληροφορίες σου.
    Επειδή δεν έχω τις γνώσεις και θέλω να στήσω ένα μετεωρολογικό σταθμό με αισθητήρες που να μπορεί να συνδέεται με υπολογιστή με βασικότερο κριτήριο το χαμηλό κόστος μήπως έχεις κάποια πρόταση να μου κάνεις?
    ευχαριστώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω πολυ Τασο. Θα σου απαντησω εδω το Σαβ/κο γιατι εχω πολυ δουλεια αυτες τις ημερες.

      Διαγραφή
    2. Ελπιζω να δεις την απαντηση αν και καλυτερα ηταν να με στειλεις e-mail : meteovas79@yahoo.gr
      Εχω περασει απο πολλα ειδη σταθμων και σε εποχη που δεν μπορουσα να εχω ενημερωση για το που υπαρχουν φθηνοι και που ακριβοι σταθμοι. Δεν ειχα καν γνωσεις πανω σε αυτους με αποτελεσμα να χαλασω μερικα χιλιαρικα ευρω για το τιποτα.Τελικα το 2006 που ειχα νετ και εκανα και λιγους φιλους βρηκα τους davis σταθμους και εκανα ψαξιμο 1,5 χρονο πριν τον αγορασω. Σοφη επιλογη γιατι μπορει να εδωσα καποια μπολικα λεφτα αλλα το αποτελεσμα ειναι σχεδον τελειο. Ουτε κολληματα στο ανεβασμα δεδομενων στο νετ ουτε και πολλες ζημιες. Κλασεις ανωτερος απο ολα τα αλλα παιχνιδια θα τα ελεγα και οχι σταθμους. Τωρα μαλιστα εχουν βγαλει και ενα μικροτερο μοντελο οικονομικο αρκετα σε σχεση με τα παλια μοντελα. Ειναι το παρακατω ( DAVIS VUE 6250model) που θελει ενα απλο καθαρισματακι καθε 2 χρονια τα πλαστικα πιατακια και καμμια επαναφορτιζομενη μπαταρια ανα 12-24 μηνες.

      http://www.cybexshop.gr/shop/pr_products_offers_code?htmlprcode=06250

      http://www.stravon.gr/product-category/meteo-stations/ (ειναι φιλος μου στην πτολεμαιδα και ειναι το φθηνοτερο on-line καταστημα στην Ελλαδα)

      Αν εχεις ταρατσα γιατι ειναι ενα κομματι και καλο ειναι να μπει σε καποιο υψος ωστε να μην χανει τον ανεμο εισαι οκ. Αν παλι εισαι σε ανοιχτο μερος(χωριο, γηπεδο, αλανα) μπορεις να τον βαλεις και στο εδαφος (2 μετρα υψος). Η τιμη του στην Ελλαδα ανεβηκε αρκετα σε σχεση με παλια σταθμος + απαραιτητο software μαζι με datalogger στα 700-850 ευρω. Στο εξωτερικο βρισκεται στη μιση περιπου τιμη αλλα δεν εχω καποιον να βοηθησω.

      Αν θελεις κατι πολυ οικονομικο θα χασεις πολυ σε ακριβεια μετρησεων και δεν θα σου τον δεχτουν κιολας σε σαιτ που συγκεντρωνουν μετεωρολογικους σταθμους μιας και θελει πατεντα με κλωβο προστασιας και ανεμιστηρι που θα φτιαξεις μονος σου. Αλλιως θα μετραει 2-3-4-5 βαθμους πιο πανω αναλογα τον καιρο. Παντως αν θελεις απαραιτητα ενας φθηνο και ας μετραει οτι να ειναι μπορεις να παρεις οποιον βρεις ψαχνονταν στο νετ. Ολοι βρισκονται στην ιδια μετρια κατηγορια απο θεμα αξιοπιστιας και αντοχης.

      Διαγραφή
  13. Ίσως άλλος ένας αξιόπιστος σταθμός που θα μπορούσε να είναι στη λίστα σας είναι ο κάτωθι : http://meteopatras.eu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ειναι ντειβις σταθμος και ελπιζω να ειναι συντηρημενος και σε βαθος χρονου. Οποτε θα τον βαλω στη λιστα.

      Διαγραφή
    2. Συντηρείται μια φορά το χρόνο, αυτό είναι το σίγουρο.

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα κύριοι και συγχαρητήρια για τη δουλιά σας.
    Αν μπορούσε κάποιος να μου λύσει μια βασική απορία ...όντας αρχάριος στο χώρο...
    Με έναν απλό ημιεπαγγελματικό μετεωρολογικό σταθμό (πχ TFA weatherhub), αν μπορεί να γίνει πρόβλεψη και για πόσο χρόνο (12ωρο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημερα σας . Σας ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια. Οι μετεωρολογικοι σταθμοι δινουν τρεχοντα στοιχεια οπως η θερμοκρασια, υγρασια, βαρομετρικη πιεση κτλ. Δεν κανουν προβλεψη καιρου. Καποια συννεφακια ειναι απλα λογω τασης της βαρομετρικης πιεσης και δεν εχουν αξιοπιστια.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου